Gratis haakpatroon zomerse sjaal

Artikel 6 van 13

Gratis haakpatroon zomerse sjaal

Haak een prachtige en luchtige sjaal met dit gratis haakpatroon voor een zomerse sjaal. De sjaal is perfect voor warme dagen en geeft een kleurrijke toevoeging aan je zomeroutfit. Mijn haakpatroon is geschikt voor zowel beginners als gevorderde hakers en bevat duidelijke instructies en foto's om het proces gemakkelijk te maken. Je kunt de sjaal aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur door te kiezen uit verschillende garen en kleuren. Haak de zomer in je garderobe en begin vandaag nog met het maken van deze prachtige sjaal!

Nodig :

Katoen of acryl, naar eigen keuze.

Haaknaald, maat overeenkomstig je garen.

Ik gebruikte voor het voorbeeld acryl met haaknaald 4,5 mm.

 

Afkortingen :

hv : halve vaste

l = losse

 

Tips :

  • Lees het patroon eerst volledig door.
  • Wat tussen * staat, herhaal je het aantal keren dat er achter vermeld staat.
  • In dit patroon moet je af en toe een halve vaste haken. Haak de halve vasten in dit patroon op deze manier : steek je naald in de onderkant van de steek, zodat er 2 draden op je naald liggen :

  

 

Patroon

Je haakt deze sjaal in de lengte, niet in de breedte.

Bepaal eerst hoe lang je je sjaal wenst : haak een aantal lossen deelbaar door 8 + 2 lossen (dus vb. 40 + 2 ), tot je je gewenste lengte hebt. Laat bij het opzetten een draad van 25 cm.

In mijn voorbeeld haakte ik 954 lossen.

Het is bij zo’n lange ketting gemakkelijk je tel kwijt te raken. Het is daarom een goed idee om enkele extra lossen te haken. Die kan je altijd terug uithalen (op deze foto haal ik die uit met een naald) :

Knip de draad, laat opnieuw een draad van 25 cm.

 

 

 

Laat bij het begin en einde van elke toer een draad van 25 cm, dit worden de franjes aan de korte kanten van je sjaal.

 

Dit patroon begint telkens aan dezelfde kant : het einde van de lossenketting.

 

 

 

Begin met toer 1 van het patroon.

1.

3 hv in de laatste 3 steken van de ketting – 11 l – 3 steken overslaan, hv in de volgende steek – *4 hv – 11 l – 3 steken overslaan, hv in de volgende steek*. Herhaal tussen * tot er nog 3 steken over zijn. Haak nog 3 hv, afknippen met een draad van 25 cm.

 

 

 

 

2.

3 l – hv in de vierde losse van de 11 l boog – 11 l - 3 steken overslaan, hv in de volgende steek – *3 l – hv in de vierde losse van de volgende 11 l boog – 11 l – 3 steken overslaan, hv in de volgende steek*. Herhaal tussen * tot het einde, haak dan nog 3 l, knip af met een draad van 25 cm.

 

 

 

Herhaal toer 2 tot je tevreden bent met de breedte van je sjaal.

De laatste toer :

 

*3 l – hv in de vierde losse van de 11 l boog – 4 hv*. Herhaal tussen * tot het einde, haak dan nog 3 l, knip af met een draad van 25 cm.

 

 

Franjes

 

Je kan nu nog franjes maken aan beide uiteinden, maar ook aan de zijkanten. Volgens eigen smaak.

Knip stukken van elk 50 cm.

Vouw deze stukken dubbel, steek je haaknaald door het einde / begin van de toer, haal de stukken draad op met de haaknaald. Met je vingers kan je dan de uiteinden door de lus halen. Aanspannen en klaar. (haal ook het stukje draad van opzet / afzet door de lus).

   

 

 

 

Aan de zijkanten kan je hetzelfde doen :

  

 

 

Hang de uiteinden van de sjaal over een tafel. Zorg dat ze juist op elkaar liggen en knip de franjes af. Op deze manier zijn ze allemaal even lang.

      

 

 

International buyers:

© 2015 - 2024 crochets4U | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel