Gratisch haakpatroon: tunisch kussen haken

Artikel 29 van 96

Gratisch haakpatroon: tunisch kussen haken

Haak een uniek en comfortabel kussen met het gratis haakpatroon voor tunisch kussen haken. Ontdek de tunische haaksteek en creëer een prachtige textuur voor jouw kussen. Een echte blikvanger in je interieur!

Dit kussen is gemaakt met een tunische haaknaald en Nooodle van Scheepjeswol. 

De aanbevolen naalddikte is 12 mm, ik gebruikte 15 mm.

Het duurde even voor ik deze steek goed onder de knie had, daarom beleefde ik in het begin niet veel plezier aan het haken van dit kussen.

Toen ik het eenmaal doorhad, ging het vlug vooruit.

Ik bekeek eerst dit filmpje. Dit filmpje hielp me een heel eind op weg: 

 

Daarna vond ik een filmpje van Echtstudio, in het Nederlands dus: 

In de filmpjes zie je dat de toeren om en om op 2 manieren beginnen :

  • de ene toer begint met een gewone tunische steek
  • de andere begint met de speciale steek waarbij je 2 lussen opneemt

 

In het begin zag ik het echt niet goed: in welke toer ben ik nu en hoe met ik nu beginnen. Hierdoor vond ik het ook helemaal niet leuk en legde het al vlug weg, tot het er echt wel eens moest van komen en ik mijn eigen manier vond om te zien in welke toer ik zat. Deze deel ik hier even: 

Eigenlijk kijk ik nu altijd naar de vorige toer.

Bij de pijl zie je hier 2 draadjes. Als je 2 draadjes ziet, dan begin je met een gewone tunische steek. Je steekt je naald tussen onder de eerste lus (zie lijntjes) en maakt een gewone tunische steek.

Maar wanneer er maar 1 draadje is, begin je meteen met de speciale tunische steek. Dan steek je je naald onder de 2 lussen bij de lijntjes.

Ik wou een kussen maken van 50 cm x 50 cm.

Hiertoe zette ik 41 lossen op en haakte een eerste toer in gewone tunische steek. Na enkele toeren merkte ik dat het lapje precies "kromp". Er zit namelijk veel rek in deze speciale steek. Ik liet mij dit niet tegenhouden en haakte verder, tot ik een vierkant had. 

Deze steek is wel een 'garenvreter' : voor elk lapje gebruikte ik 3 bollen van Nooodle.

Aangezien ik een echt stevig, dik kussen wou, maakte ik het kussen ook zelf. Dit kussen meet 50 cm x 50 cm en is heel stevig gevuld.

Dus nu had ik : 2 lappen in de tunische steek (jammer genoeg heb ik hier geen foto van gemaakt, zal ik doen bij mijn volgend kussen) en mijn kussen.

De 2 lappen kan je op verschillende manieren aan elkaar vast maken: rondom met vasten, rondom met halve vasten of naaien.

Ik probeerde alle mogelijkheden maar vond het naaien toch het mooist. Ik moest toen wel een 7de bol aanbreken want had net niet genoeg om ze vast te naaien. Ik veronderstel dat je met 6 bollen genoeg zou hebben, als je bijvoorbeeld maar 40 lossen zou opzetten.

En toen was mijn eerste kussen klaar: 

En nu ga ik nog een kussen maken met kleur 130 van Nooodle.

International buyers:

© 2015 - 2024 crochets4U | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel